Τι πρέπει να ξέρουμε πριν στείλουμε το παιδί μας κατασκήνωση

Από τα 6 και μετά μπορεί ένα παιδί να πάει κατασκήνωση, εφόσον το θέλει και είναι σε θέση να αποχωριστεί τους γονείς του. Ωστόσο, πρέπει και το ίδιο να θέλει και να μην το πιέσουμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες και για τα παιδιά, και πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία τους να τις περάσουν όπως θέλουν. Άρα, ένα παιδί που νιώθει ασφαλές, δηλαδή, ένα παιδί που δεν έχει άγχος αποχωρισμού και δεν είναι παθολογικά εξαρτημένο από το γονιό, που έχει ενταχθεί στο περιβάλλον του σχολείου του, που έχει φίλους και λειτουργεί ομαδικά, μπορεί να πάει κατασκήνωση.


kataskinosi 1

Η κατασκήνωση είναι μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για παιδιά της ηλικίας του Δημοτικού και του Γυμνασίου και τα παιδιά επωφελούνται σε πολλά επίπεδα, όπως:

 

Κοινωνικότητα

Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο κοινωνικά επικοινωνιακά, μαθαίνουν να εμπλέκονται σε νέες ομάδες, με ποικιλία παιδιών και ηλικιών, γεγονός που εμπλουτίζει την προσαρμοστικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητές τους. Παράλληλα, μειώνεται η κοινωνική φοβία, το αίσθημα ντροπής, συστολής και απόσυρσης που έχουν κάποια παιδιά.

 

Ψυχαγωγία 

Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν πολλές δραστηριότητες και να ψυχαγωγηθούν μέσα από την άσκηση, τα σπορ, τα ομαδικά παιχνίδια.

 

Γνωστική ανάπτυξη

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της κατασκήνωσης συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, γιατί τα παιδιά καλούνται να χειριστούν πληθώρα διαφορετικών ερεθισμάτων και καταστάσεων που οξύνουν όλες τις γνωστικές λειτουργίες.
Βέβαια αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν τα παιδιά μας είναι έτοιμα να πάνε κατασκήνωση, ακόμα και αν η ηλικία τους είναι κατάλληλη.
Έχουν ρωτήσει τα ίδια αν θέλουν να πάνε; Κάποιες φορές ακούν από κάποιο φίλο τους ότι έχει πάει και ενεργοποιούνται από αυτό και εκφράζουν την ανάλογη επιθυμία. Χρειάζεται να διερευνήσουμε το κίνητρό τους και να τους εξηγήσουμε τι είναι η κατασκήνωση και ποια είναι τα θετικά της.
Έχουν διανυκτερεύσει εκτός σπιτιού χωρίς κάποιο μέλος της οικογένειας; εάν ναι, πώς πήγε αυτή η εμπειρία; Είχαν άγχος; Χρειάστηκε να πάτε να τα πάρετε πριν το συγκεκριμένο χρόνο που είχατε πει ότι θα τα παίρνατε;

kataskinosi 2
Νιώθουν άβολα σε μεγάλους δημόσιους χώρους, όπως πολυκαταστήματα, αθλητικούς χώρους, αποδυτήρια κλπ;

Νιώθουν να πιέζονται όταν ένα μεγαλύτερο αδελφάκι πάει κατασκήνωση και εκείνα νιώθουν σαν ‘’τα μωρά’’ που μένουν στο σπίτι; Τα μικρότερα παιδιά θα κάνουν ότι τα μεγαλύτερα, μόνο όταν είναι έτοιμα για αυτό τα ίδια. Το ότι το μεγαλύτερο αδελφάκι είχε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα σε κάποια ηλικία, δεν σημαίνει ότι και το άλλο θα κάνει την ίδια δραστηριότητα σε εκείνη την ηλικία.

Αφού απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα, τότε θα κρίνετε αν το παιδί σας μπορεί να πάει κατασκήνωση και να τη βιώσει ως ευχάριστη εμπειρία, εισπράττοντας τα θετικά της.

 

http://www.iatronet.gr