γράφει η Ιωάννα Κιόχου, Ψυχολόγος

Τα παιδιά με επιθετική συμπεριφορά συχνά παραπέμπονται σε ψυχολογικές υπηρεσίες για διάγνωση και θεραπεία. Αυτού του είδους τα παιδιά κάνουν τους γονείς, τους δασκάλους και τα άλλα παιδιά να υποφέρουν. Πολλές φορές είναι και τα ίδια γεμάτα άγχος και απογοητεύσεις και κάνουν τελικά με την επιθετική τους συμπεριφορά ζημιά στον ίδιο τους τον εαυτό. 

γράφει η Ιωάννα Κιόχου, Ψυχολόγος

Όλα τα παιδιά εκδηλώνουν φόβους κάποια στιγμή στη ζωή τους, και το στάδιο αυτό θεωρείται φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξής τους. Είναι το συναίσθημα που βιώνει κάποιος ενόψει επερχόμενου κινδύνου. Τον πυροδοτεί μια απειλή από το περιβάλλον, μια σύγκρουση στόχων ή έλλειψη πόρων. Χάρη στο φόβο, ο οργανισμός τίθεται σε κατάσταση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της απειλής, του κινδύνου. Στην ήπια έκφανσή του εκδηλώνεται ως επιφυλακτικότητα, ενώ στην πιο έντονη μορφή του μετατρέπεται σε τρόμο και πανικό.

γράφει ο Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Δυσκολεύομαι να τα πω ! Ποια; Αυτά τα όμορφα λόγια! Αν ήταν χρώματα οι λέξεις και μ` έναν τρόπο μαγικό το κάθε χρώμα που θα άγγιζα από όσα είναι στο δωμάτιο σωρό… Κάθε μου λέξη θα ζωγράφιζε τον ουρανό!

Γράφει η Ιωάννα Κιόχου, Ψυχολόγος

Η ντροπαλότητα ή συστολή είναι το συναίσθημα ανησυχίας, έλλειψης άνεσης ή αμηχανίας ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Εμφανίζεται συχνά σε καινούριες καταστάσεις ή με αγνώστους ανθρώπους. Μπορεί να είναι χαρακτηριστικό παιδιών με χαμηλή αυτοεκτίμηση.