Μετάφραση/επιμέλεια: Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Τα αδύναμα χέρια και δάκτυλα είναι συνηθισμένα σε παιδιά που έχουν δυσκολίες στις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Αυτά τα παιδιά τείνουν να αποφεύγουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η χρήση ψαλιδιού μπορεί να βελτιώσει πολλές λεπτές κινητικές δεξιότητες όπως o αμφίπλευρος συντονισμός, το ένα χέρι να κρατάει το χαρτί και το άλλο να χρησιμοποιεί το ψαλίδι.

Μετάφραση- Επιμέλεια: Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

1. Να περιμένει τη σειρά του
2. Να επαινεί τους άλλους
3. Να γιορτάζει τις επιτυχίες
4. Να βοηθάει τους άλλους
5. Να σέβεται τον προσωπικό χώρο του άλλου

γράφει ο Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τα χρωμoσώματα. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία. Εμφανίζεται σε ποσοστό 1:700 ως 1:800 και προκαλεί ποικίλου βαθμού νοητική υστέρηση, καθώς και ιδιαίτερα εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Το κύριο χαρακτηριστικό που διακρίνει τα άτομα με σύνδρομο Down από οποιοδήποτε άλλο άτομο είναι η επιπλέον συμπλήρωση γονιδίων του χρωμοσώματος 21.

Μετάφραση / Επιμέλεια: Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής S.I

Η οπτική αντίληψη θεωρείται το γνωστικό κομμάτι της ερμηνείας του οπτικού ερεθίσματος, ή πιο απλά η ικανότητα να κατανοούμε αυτό που βλέπουμε. Αφορά την ικανότητα να επεξεργαστούμε νοητικά την οπτική πληροφορία με τέτοιον τρόπο ώστε να λύνουμε προβλήματα και να ενεργούμε αναλόγως τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Η οπτική αντίληψη είναι ένα εξαιρετικά ουσιώδες συστατικό στη μάθηση ενός παιδιού.

Μετάφραση/Επιμέλεια : Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Η διαδικασία της τουαλέτας είναι μία σημαντική ικανότητα για την καθημερινή ζωή με πολλές κοινωνικές επιπτώσεις. Για να μπορεί το παιδί να κατορθώσει αυτό το σημαντικό ορόσημο, τα παιδιά και οι οικογένειες πρέπει να δημιουργήσουν μία ξεκάθαρη ρουτίνα. Έτσι το παιδί θα μπορεί να γίνει επιτυχημένο στο σχολείο και σε άλλες κοινωνικές καταστάσεις. Οι παρακάτω συμβουλές έχουν δοθεί από παιδιατρικούς Εργοθεραπευτές που έχουν εμπειρία στην εκπαίδευση γονέων όσον αφορά την καθιέρωση ρουτινών τουαλέτας.

Μετάφραση/Επιμέλεια : Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Τώρα που το καλοκαίρι έφτασε, τα παιδιά έχουν περισσότερο χρόνο για παιχνίδι και ξεκούραση. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο τους και να εντάξουμε στο καθημερινό τους πρόγραμμα τις δεξιότητες ντυσίματος. Το ντύσιμο είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία, διότι περιλαμβάνει πολλά στάδια. Γι` αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να διδάξουμε το παιδί με υπομονή, επιμονή μα πάνω απ` όλα με αγάπη.